Statsministeren svarer SAFE om kompensasjon for oljepionerene

Statsministeren svarer SAFE om kompensasjon for oljepionerene

Statsminister Jonas Gahr Støre Foto: Martin Müller

På YS-konferansen 2024 stilte forbundsleder Raymond Midtgård spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre om status på kompensasjonen til oljepionerene. 

Under årets YS-konferanse tok statsministeren seg tid til å svare på spørsmål fra de ulike forbundene. Dette ga SAFEs forbundsleder Raymond Midtgård muligheten til å spørre om status på den omdiskuterte kompensasjonsordningen for de skadde oljepionerene.

YS-konferansen 2024 Foto: Martin Müller
YS-konferansen 2024 Foto: Martin Müller

SAFE, ved Halvor Erikstein, har ledet en lang og intens kamp for å synliggjøre de helseskadelige konsekvensene av kjemisk eksponering på oljearbeidere. Erikstein var med i “Kommisjon for kompensasjon av oljepionerene”, en regjeringsoppnevnt kommisjon som har jobbet for å utvikle en kompensasjonsordning for de med senskader.

Midtgård fremhevet på konferansen at kommisjonen hadde fullført sin utredning i desember 2022, og at Stortinget vedtok saken 13. juni 2023. Likevel er det fortsatt usikkerhet om når oljepionerene vil få svar fra regjeringen.

– I statsbudsjettet er det nevnt at oljepionerene må nok en runde for å få utredning og et svar. De har lidd nok, når kommer svaret?

Statsministeren begynte med å si at denne gruppen er unik og fortjener nøye vurdering. 

– Vi arbeider nå med å kartlegge mulighetene innenfor det ordinære yrkesskadesystemet. Vi ønsker å sikre at så mange som mulig får dekket sine behov uten at det må opprettes separate ordninger for mange grupper, påpekte Støre. 

Videre sa han at dette vil ta tid. 

– Denne gruppen er spesiell og fortjener sine gode grundige grunner, men det skal vi komme tilbake til når vi har gjort arbeidet som arbeids- og inkluderingsdepartementet prioriterer. Jeg vet det vil ta tid, men noen ting må ta tid, understrekte statsministeren. 

Retten til kompensasjon for de syke oljepionerene og anerkjennelse er ikke bare en juridisk utfordring, men også en moralsk forpliktelse. Regjeringen må nå prioritere en løsning som gir disse arbeiderne den rettferdighet de fortjener.