ADHD og kroniske diagnoser offshore: Behov for regelverksoppdatering

ADHD og kroniske diagnoser offshore: Behov for regelverksoppdatering

Offshoreindustrien er kjent for sine strenge helsekrav, og det med god grunn – arbeid på plattformer og i felt stiller høye krav til både fysisk og psykisk helse.

Vi som samfunn har fått en bedre forståelse av kroniske diagnoser og psykiske lidelser, blant annet ADHD, diabetes, bipolar lidelse og autisme. SAFE mener at denne forståelsen må reflekteres i de retningslinjer og praksiser som regulerer arbeidshverdagen til ansatte i energisektoren.

I dag er det mange som føler seg tvunget til å holde diagnosen sin skjult i frykt for at den vil føre til yrkesbegrensninger eller, enda verre, tap av jobben. Dette er en uholdbar situasjon som krever handling.

Stigma og frykt for konsekvenser fører til skjulte diagnoser

Flere medlemmer har uttrykt bekymring for hvordan diagnoser som ADHD kan føre til yrkesmessige begrensninger og stigmatisering. For mange med denne diagnosen kan beredskapsoppgaver og operativt arbeid være en stor og viktig del av deres arbeidshverdag.

Vi i SAFE har behandlet flere slike hendelser hvor arbeidsgiver ønsker å fjerne slike oppgaver, til tross for at de har utført dem på en trygg og forsvarlig måte i mange år. SAFE opplever en manglende forståelse for at flere diagnoser i stor grad kan håndteres effektivt, og som ikke nødvendigvis begrenser evnen til å utføre arbeidsoppgaver på en trygg måte.

I tillegg til å ta fra dem arbeidsoppgaver så ser vi at en diagnose som ADHD i tilfeller fører til utfordrende karrieremuligheter.
SAFE opplever at de også får restriksjoner til å få eller ta på seg ledende roller på grunn av bekymringer rundt konsentrasjon og stabilitet, til tross for at de ofte er blant de mest erfarne og pålitelige i operasjonelle roller.

Behovet for en mer nyansert tilnærming til kroniske sykdommer som diabetes

Diabetes er en annen diagnose som SAFE ser blir behandlet med en restriktiv og til dels foreldet holdning i offshoreindustrien. I dag finnes moderne behandlingsmetoder som gir diabetikere høy grad av kontroll over egen helse. Tilgang på insulinpumper og kontinuerlige blodsukkermålere gjør at ansatte med diabetes kan jobbe trygt og effektivt, uten økt risiko for helseskader.

SAFE er kjent med flere tilfeller hvor medlemmer har fått flere restriksjoner, til tross for at de har kontroll på diagnosen.

Vi mener at helsetilstanden bør vurderes ut fra hvordan de har kontroll på sykdommen i samarbeid med fastleger, ikke ut fra en standardisert antakelse om risiko.

Bipolar lidelse og autisme – diagnosekrav bør tilpasses til ny forskning

Forskning viser at både bipolar lidelse og autisme kan også håndteres effektivt gjennom tilrettelegging. Ved å behandle alle tilfeller individuelt og med evidensbasert forståelse, kan vi ivareta både arbeidstakerne og arbeidsmiljøet på en bedre måte. Mange av våre medlemmer er dyktige og kompetente arbeidere som trenger muligheten til å bidra fullt ut.

Behovet for oppdatert regelverk og tilrettelegging

Med dagens fokus på mangfold og inkludering i arbeidslivet, er det viktig at regelverket reflekterer moderne forståelse av psykisk helse og kroniske lidelser. SAFE ser et behov for regelverksendringer som gir ansatte med ADHD, diabetes, bipolar lidelse, autisme og andre diagnoser like muligheter til å delta i arbeidslivet.

Eksempelvis er det nødvendig at:

  1. Individuell vurdering: Helsevurderinger baseres på reell funksjonsevne og behandlingsstatus, ikke diagnose alene.
  2. Tilpasset opplæring og støtte: Arbeidsgivere sikrer at ansatte med kroniske lidelser får nødvendig støtte og opplæring til å utføre sine arbeidsoppgaver på en sikker måte.
  3. Fjerning av unødvendige restriksjoner: Ansatte som viser stabilitet og kompetanse i sine roller, får muligheten til å fortsette i dem uavhengig av diagnose.

SAFE ønsker å tydeliggjøre at vårt mål ikke er å utfordre legers faglige vurderinger eller deres rolle i å vurdere medlemmers helse og sikkerhet. Vi respekterer fullt ut den medisinske kompetansen som legges til grunn i disse vurderingene. Vårt ønske er imidlertid at regelverket i større grad åpner for en funksjonell tilnærming, der hver enkelt arbeidstaker vurderes basert på sin unike situasjon og faktiske funksjonsevne.

Vi understreker også at alle saker er individuelle. I noen tilfeller er det viktig at medlemmene våre, i samarbeid med helsepersonell og arbeidsgiver, vurderer om det er tilrådelig å fortsette i Nordsjøen.

Referanser

  1. ADHD Norge. «ADHD på arbeidsplassen – ingen hindring.» Available: https://www.adhdnorge.no/artikkel/adhd-pa-arbeidsplassen-ingen-hindring.
  2. «ADHD på jobb – en guide til arbeidsgivere.» https://adhd-guide.no.
  3. Diabetesforbundet. «Diabetes og arbeidsliv.
  4. Buist, A., et al. «Effects of Diabetes on Cognitive Performance in Offshore Workers.» Journal of Occupational Health Psychology, 2022