Fra og med 1. mai i år vil Aker BP øke andelen av norsk kjøtt på sine oljeplattformer fra 25 prosent til 75 prosent. Dette tiltaket følger i fotsporene til Equinor og Vår Energi, og vil styrke det norske landbruket mener tillitsvalgte. Nyheten er mottatt med stor glede offshore, sier Stian Blom, klubbleder i SAFE i Aker BP.
Hvert år serveres det cirka 400 000 varme måltider på Aker BPs installasjoner, noe som innebærer betydelige mengder kjøtt og andre råvarer.
– Vi er veldig fornøyde med at Aker BP velger lokalt og støtter produsenter og næringsliv både i Rogaland og etter hvert på Helgelandskysten i større grad en tidligere, sier Blom.
På Aker BPs installasjoner er allerede 80 prosent av egg, meieriprodukter, fisk og skalldyr av norsk opprinnelse, mens rundt halvparten av frukt og grønnsaker er norske. Nå retter selskapet oppmerksomheten mot å øke bruken av norsk kjøtt. Implementeringen av endringene gjennomføres av ESS/Compas Group, som har vunnet kontrakten for levering av mat til selskapet.
Vitamininnsprøyting for alle som jobber med dette
Tillitsvalgte Trond Cato Fylling og Roger Maurstad som har frontet kampen for økt bruk av norske råvarer på norsk sokkel hyller Aker BPs beslutning. De gir spesiell honnør til klubbleder Stian Blom.
– Dette er en imponerende innsats som gir oss alle en ekstra vitamininnsprøytning i arbeidet med å øke bruken av norske råvarer på norsk sokkel. Vi må også anerkjenne innsatsen til Morten Øye i Vår Energi, sier Fylling.
– For oss i SAFE i Equinor sokkel gir dette oss en skikkelig motivasjon for å fortsette jobben med å øke andel av norske råvarer på norsk sokkel, forteller Fylling.
Samarbeid på tvers av klubbene gir resultater
Siden presentasjonen av forslaget på landsmøtet i 2019 har flere tillitsvalgte og klubber i SAFE engasjert seg i arbeidet med å fremme kortreist mat på norsk sokkel. Dette har ført til økt fokus på temaet og økt press på operatørene når det gjelder tildeling av kontrakter. Forbundsleder Raymond Midtgård er fornøyd med at denne innsatsen smitter over på andre operatører.
– Dette er veldig bra og viser samarbeidet på tvers i SAFE, det nytter å fronte det en tror på! SAFE i Equinor avdeling sokkel har vært i front på dette, og det smitter over på andre operatører som AkerBp og Vår Energi, sier Midtgård.
Forbundslederen mener det gjenstår fortsatt en viktig oppgave når det gjelder operatørenes påvirkning av leverandører som Transocean, Seadrill, COSL og andre rigger som opererer på norsk sokkel.
– Equinor fortsatt ligger nederst når det gjelder andelen kortreist mat, her er det rom for forbedring, mener han.