
YS og NHO klarte ikke å komme til enighet, til tross for krevende forhandlinger. Nå går lønnsoppgjøret i frontfaget til Riksmekleren. Det betyr at det er fare for streik fra 2. april.
- Våre krav om økt kjøpekraft og en fornuftig balanse mellom sentrale og lokale tillegg var svært moderate. Ikke minst sett i lys av at store deler av norsk næringsliv går så det suser. Vi krever ikke noe annet enn at arbeidstakerne skal få sin rettmessige andel av verdiene de skaper. Det vil ikke NHO og derfor ble det brudd, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
Han viser til at lønnsandelen i industrien er betydelig lavere enn gjennomsnittet de ti siste årene. Det innebærer at NHOs medlemsbedrifter ikke ønsker å dele resultatet av høy verdiskapning med de ansatte.
SAFE forhandler på vegne av ansatte i olje- og gassnæringen. Der er verdiskapningen stor, og denne delen av norsk industri skal ha sin rettmessige andel.
– SAFE ser at stadig mer av overskuddet går til aksjonærer og lederlønninger. Grasrota skal også ha sin del – det er rettferdig arbeidsliv. Nå er mekling neste steg, og SAFE går inn i forhandlingene med klare forventninger om reallønnsvekst, sier forbundsleder Raymond Midtgård.
YS forhandler på vegne av en bred gruppe arbeidstakere, som ansatte i hotell- og restaurantnæringen, renholdere, oljearbeidere, bussjåfører, samt ulike funksjonærer. Totalt forhandler YS for ca. 20 000 arbeidstakere i dette oppgjøret.
Ettersom partene ikke har blitt enige, er neste steg mekling hos Riksmekleren. Meklingen starter mandag 31. mars og partene har frist til å komme til enighet innen 1. april, klokken 24.00. Blir det ikke enighet i meklingen er det fare for streik fra 2. april.