Når kommer en kompensasjonsordning for oljepionerene på plass? Det ville Mímir Kristjánsson (Rødt) ha svar på fra statsminster Jonas Gahr Støre i Stortingets spørretime i november. Forbundsleder Raymond Midtgård var ikke fornøyd med svaret.
Tekst: Rebecca Bjerga og Liv Hilde Hansen
Fremskrittspartiet har fremmet et privat lovforslag (et såkalt dokument 8), der de krever at det kommer på plass en kompensasjonsordning for oljepionerene.
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en særskilt kompensasjonsordning for oljepionerene. Forslaget skal være basert på NOU 2022: 19 og kommisjonens flertall sin anbefaling om modell 2. Forslaget skal fremmes senest innen utgangen av februar 2025, slik at bevilgninger til en slik kompensasjonsordning kan ivaretas i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2025.»
Forslaget får støtte fra flere partier, blant annet Rødt og blir ventelig behandlet på nyåret.
Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rogaland, er krass i sin kritikk av regjeringen i spørsmålet om en økonomisk kompensasjon tiloljepionerene:
– I disse dager ruller serien «Lykkeland» over TV-skjermene, men det har også vært et u-lykkeland på norsk sokkel. Tusenvis av mennesker har ofret liv og helse for å gjøre staten rik. Stortinget har vedtatt at regjeringen skal følge opp anbefalingen om en særskilt kompensasjon. Er den ideen lagt bort, statsminister? ville Kristjánsson vite i Stortingets spørretime 6. november.
– Først vil jeg si takk til de som gikk på jobb og utviklet denne næringen for Norge. Gjorde jobber som ikke var gjort før, måtte gjøre det med stor risiko. Jeg har møtt mange av dem og vet hva det betyr, svarte Støre.
– Jeg vil stå for en politikk der velferdssamfunnet vårt har ordninger som gjør at om du blir syk på jobb, syk av særegne forhold, skal du få erstatning for det. Det skal skje innenfor det som er rettsstatens rammer, hvor vi respekterer likebehandling ut ifra den eksponeringen du må ha hatt ut fra de substanser det handler om her. Og så er vi villige til å gå ett skritt videre hvis det ikke er tilfelle, grunnlag for å se om det trengs en egen kompensasjonsordning, utdypet han.
Men en direkte unnskyldning til oljepionere som ble eksponert for en livsfarlig cocktail av ukjente kjemikalier fra 70-tallet og frem til rundt 1995 – det ville Støre ikke gå med på:
– En unnskyldning fra statsministeren, som vi gjør i noen sammenhenger, har stor prinsipiell betydning, så det er jeg ikke rede til nå, svarte han i Stortinget.
– Skuffende fra en Ap-regjering
Statsministeren ble konfrontert med den manglende viljen til å handle allerede under YS-konferansen i oktober. Da tok SAFEs forbundsleder opp saken direkte med Støre, til en fullsatt YS-sal og med pressen til stede.
– Oljeutvinningen har gitt oss enorme verdier. Tilbake sitter oljepionerene med ødelagt helse – den tiden de har igjen. Tilbake sitter vi andre og velferdssamfunnet med oljerikdommen, men også med skammen, minner Midtgård om.
SAFEs forbundsleder traff både Rødt og FrP etter spørretimen i Stortinget. Kristjánsson ga da uttrykk for at han overhodet ikke var fornøyd med svaret fra Støre om ikke oljepionerene fortjener en unnskyldning:
– Støre nektet å be oljepionerene om unnskyldning. Han gikk ganske langt i å si at regjeringen ikke jobber med noen særskilt kompensasjonsordning, slik de er blitt anbefalt og slik Stortinget har vedtatt. Det er ganske utrolig at en Ap-regjering tar så dårlig vare på arbeidsfolk, poengterer Kristjánsson.
– Regjeringen har ikke et ønske om at oljepionerene skal få en egen ordning, at dette skal være en del lav de vanlige yrkesskadeordningene, konkluderer Dagfinn Henrik Olsen (FrP), stortingsrepresentant for Nordland, i etterkant av spørretimen.
Olsen, som også er en av initiativtakerne bak det private lovforslaget om kompensasjon til oljepionerene, mener de fortjener en løsning raskt. Hvis de syke oljepionerene skal ha nytte av denne ordningen, bør de ha det nå, mener han.
På spørsmål om hva som skjer videre i saken nå, svarer Olsen at det kommer an på hvordan de andre partiene stiller seg i saken, og da spesielt SV og Høyre.
– Jeg er redd for at Høyre kanskje legger seg på samme linje som Arbeiderpartiet, men jeg håper de ser verdien av en ordning for de menneskene som kanskje lever på lånt tid, sier han.